Vaření v hodině dějepisu?
Proč ne! Při hodině dějepisu jsme v květnu v 8. třídě v rámci tandemové výuky probírali revoluční rok 1848 a pak hlavně nástup Františka Josefa I. do čela Rakouska – Uherska. Zabývali jsme se jeho vládou i soukromým životem. Nezapomněli jsme ani na jeho manželku Alžbětu Bavorskou. A protože byl císař František Josef I. velice skromný, odrazilo se to i v jeho jídelníčku. Mezi jeho oblíbené pokrmy patřil tzv. Kaiserschmarren, česky nazýváno Trhanec. Chtěli jsme ho všichni ochutnat, a proto jsme se pustili do jeho přípravy. Nejprve ale žáci dostali německý recept, který si přeložili do své mateřštiny a mohl začít proces přípravy. Postup je podobný jako u našich palačinek, ale na konci se povedená palačinka roztrhá na kousky, ochutí čerstvým nebo kandovaným ovocem, zavařeninou, oříšky, posype skořicovým cukrem apod. Plán byl splněn a my jsme všichni ochutnali něco z rakouské kuchyně 2. poloviny 19. století… století… A.Dušková, S. Edlmanová